Home » Micro omvormers

De Micro omvormer

De micro omvormer zorgt er net als power optimizers voor dat de zonnepanelen individueel worden aangesloten. In dat opzicht is de toepasbaarheid van micro omvormers hetzelfde als bij power optimizers.

Het grote verschil met power optimizers is dat de gelijkstroom direct achter het paneel wordt omgevormd naar 230V wisselstroom. Daarbij wordt dus geen centrale omvormer geplaatst. Anders dan bij poweroptimizers, kunnen micro omvormers al vanaf 1 zonnepaneel worden toegepast. De beperking ontstaat eerder als u relatief veel zonnepanelen wilt aansluiten. Standaard gaan wij niet verder dan 8 micro omvormers op een 1 fase branch en 24 micro omvormers op een 3-fase branch. Mede gezien de wat hogere prijsstelling worden micro omvormers vaker bij kleinere dan bij grotere installaties toegepast.

De bekendste leverancier van Micro omvormers is Enphase en dit is ook de micro omvormer die Robisol in de basis levert. Het Enphase systeem biedt een fraai monitoringsplatform waarmee de energieopwekking per paneel inzichtelijk is. Doordat een zonnepaneel laag voltage levert en de omvormers zelf met wisselstroom zijn aangesloten, is een systeem met micro omvormers zeer veilig. Het systeem is voorzien van goede vlamboogdetectie en kan eenvoudig spanningsvrij worden gemaakt.  De omzetting van een laag voltage gelijkstroom (zoals met micro-omvormers) is wel iets minder efficiënt dan een omzetting van hoog voltage gelijkstroom (zoals met stringomvormers of poweroptimizers). Vooral de micro-omvormers van Enphase zijn wel zeer betrouwbaar waardoor de onderhoudsvriendelijkheid bij dit systeem hoger ligt dan met power optimizers.

Bij een installatie met micro-omvormers wordt naast de aansluiting van de omvormers in de meterkast ook een Envoy communicatiekit in uw meterkast geïnstalleerd. Onderstaand vindt u de datasheets van beide producten. 

Enphase micro-omvomers
Enphase Envoy-s

Direct contact

Wilt u met ons kennismaken?
Bel 010 223 59 53 of maak gebruik van het contactformulier