Home » Power optimizers

De Power optimizer

Met een power optimizer wordt de zonnestroom per paneel geoptimaliseerd. Dit is interessant als u relatief veel schaduw op uw dak heeft. Een string omvormer zal in dat geval veel moeite hebben om de juiste stroomsterkte te behouden, terwijl de poweroptimizers zorgen dat er ieder paneel individueel zijn rendement oplevert.

In het voorbeeld hiernaast leveren de vier panelen 296%, terwijl een stringomvormer ongeveer 200% zou leveren. Als u veel last heeft van schaduw zullen power optimizers zichzelf terugverdienen.

De bekendste leverancier van poweroptimizers is SolarEdge. In de basis levert Robisol het systeem van SolarEdge als u kiest voor poweroptimizers. Voordat een systeem wordt gekozen, wordt echter altijd gekeken naar uw configuratie en aansluitwaarden. Het systeem van SolarEdge heeft namelijk een minimaal aantal poweroptimizers nodig om goed te functioneren. Het is belangrijk dat u per oriëntatiezijde voldoende omvormers in een string heeft. Daarnaast kunnen de klein-formaat zonnepanelen drie, vier of vijf panelen per power optimizer worden aangesloten. Uw configuratie wordt vooraf aan u voorgelegd zodat u precies weet waar u voor kiest.

Een grote meerwaarde van SolarEdge Systeem is de monitoringssoftware waarmee u per poweroptimizer het rendement kunt aflezen. De veiligheid van het systeem is eveneens goed geborgd met vlamboogdetectie en andere controles. Bovendien kan de string eenvoudig spanningsvrij worden gemaakt door de omvormer uit te schakelen.

Naast SolarEdge biedt Robisol ook de mogelijkheid om poweroptimizers te combineren met een string omvormer. Dit kan interessant zijn indien u een dak heeft waarvan een beperkt aantal zonnepanelen in de schaduw ligt. De zonnepanelen die regelmatig in de schaduw liggen, worden dan voorzien van een poweroptimizer die ervoor zorgt dat het paneel altijd zijn bijdrage levert aan de sterkte van de stroomkring.

Een nadeel aan poweroptimizers is wel de levensduur. Het BiTile Zonnedak is goed geventileerd waardoor poweroptimizers relatief lang meegaan en het systeem kan bovendien gemakkelijk worden gedemonteerd om optimizers te vervangen. Wij letten echter wel goed op de configuratie. Als optimizers langdurig hun maximaal voltage moeten leveren, is dat niet goed voor de levensduur. Door het toevoegen van extra elektrotechnische componenten in het dak wordt de installatie per definitie minder onderhoudsvriendelijk. Ons advies is daarom om optimizers alleen bij veel schaduw toe te passen. Desondanks installeren we regelmatig Zonnedaken met power optimizers. Dat komt vooral omdat we veel klanten hebben die het leuk vinden om detailinformatie te krijgen over het rendement van hun PV-installatie. Dat is een argument dat wij graag toejuichen, want het is natuurlijk erg leuk om uw eigen energie op te weken en om in een mooie app te kunnen zien hoe uw rendement iedere dag stijgt.

Onderstaand vindt u de productsheets van de poweroptimizers en bijbehorende omvormers die wij leveren. De termen 1- en 3-fase slaan op het aantal groepen waarmee de omvormer wordt aangesloten in uw groepenkast. Bij installaties boven de 3.600 W levert Robisol over het algemeen 3-fase omvormers zodat de energie netjes op het stroomnet kan worden gedistribueert.

Power Optimizers
1-fase omvormers
3-fase omvormers

Direct contact

Wilt u met ons kennismaken?
Bel 010 223 59 53 of maak gebruik van het contactformulier