Home » String omvormer

De String omvormer

Een string omvormer is de meest eenvoudige manier om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Het apparaat heeft één of meerdere aansluitingen waar een string zonnepanelen op kan worden aangesloten. Zoals toegelicht in onze algemene omschrijving is een string een aantal in serie geschakelde zonnepanelen.

Het nadeel van een in serie geschakeld circuit is dat de stroom zo sterk is als de zwakste schakel. Vergelijk dit met een rivier waar een versmalling in zit. De hoeveelheid water die door de versmalling kan stromen is bepalen voor de hoeveelheid water die uiteindelijk aankomt; ook op het punt waar de rivier breed is. Als we dit vertalen naar het zonnepaneel is dus niet de spanning, maar de stroomsterkte (Ampère) bepalend.

Als het om string omvormers gaat wordt soms gesuggereerd dat alle zonnepanelen worden beïnvloed als één paneel in de schaduw ligt. Dat is onjuist! Zonnepanelen zijn namelijk voorzien van bypass diodes.

Over het algemeen zitten er drie bypass diodes in een paneel. Het is de bedoeling dat ieder groepje zonnecellen de spanning verhoogt bij een gelijkblijvende stroomsterkte. Als de stroomsterkte van het groepje cellen te laag is, wordt de bypass diode ingeschakeld en wordt dat groepje cellen overgeslagen.In de basis biedt een stringomvormer dus een prima oplossing om een goed rendement uit uw zonnepanelen te halen. De stringomvormers die Robisol toepast zijn voorzien van vlamboogdetectie en andere beveiligingsvoorzieningen om uw installatie goed te laten functioneren. Iets grotere omvormers zijn vaak voorzien van twee of meer MPP trackers. Een MPP-tracker is een omvormer-functie die voortdurend de combinatie stroom/spanning optimaliseerd. Dit is bijvoorbeeld handig als u uw dak tweezijdig van zonnepanelen wilt voorzien. De omvormer zorgt dan per zijde voor een optimaal rendement.

Robisol levert over het algemeen string omvormers van Growatt of Huawei. Dit zijn grote merken met betrouwbare technologie. Indien u andersoortige voorkeuren heeft, passen wij ons daar graag op aan. Het is gewenst dat u een internetsignaal beschikbaar heeft op de plaats waar de omvormers worden opgehangen zodat u uw opwekgegevens kunt inzien en wij uw installatie op afstand kunnen monitoren.

Onderstaand vindt u de productsheets van een aantal String omvormers die Robisol levert. De termen 1- en 3-fase zijn daarbij relevant om aan te geven of de energie via 1 of 3 groepen wordt teruggeleverd. Bij installaties boven de 3600W, zal Robisol over het algemeen een 3-fase omvormer installeren zodat de energie netjes over de groepen van het stroomnet wordt verdeeld.

Growatt 1-fase
Growatt 3-fase
Huawei 1-fase
Huawei 3-fase

 

Direct contact

Wilt u met ons kennismaken?
Bel 010 223 59 53 of maak gebruik van het contactformulier