Home » Systemen » Sunpark Overkapping

Sunpark Overkapping

Energie productie als mooie waterdichte overkapping

Vanuit de wens om zonne-energie te integreren in de bebouwde omgeving, gebruikt het Sunpark Systeem het zonnepaneel als overkapping. Het gekaderde zonnepaneel biedt een solide basis om een dakconstructie te ontwerpen die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Zo gebruikt u het zonnepaneel niet alleen voor energieopwekking, maar ook om waarde toe te voegen aan de ruimte die u ter beschikking stelt.

Voor de energieopwekking van uw dak is het gewenst dat de zonnepanelen goed worden gekoeld. Daartoe is het Sunpark Systeem voorzien van ventilatieopeningen in de nok en bij de goot. De ruimte onder de overkapping is daardoor relatief koel. Afhankelijk van de gebruikstoepassing kunt u zonnepanelen kiezen met meer of minder lichtdoorlaat. Het diffuse licht dat via de zonnepanelen binnenkomt zorgt voor een uitstekend zicht in de binnenruimte.

Het Sunpark Systeem wordt onder andere toegepast voor parkeerplaatsen, opslag, teelt en terras. De voordelen van deze overkapping zijn:

  • een Mooi Lichtspel onder de overkapping;
  • een Waterdicht Dak met goten en afvoervoorzieningen;
  • een Slimme Constructie met minimaal materiaalverbruik;
  • en een Geïntegreerd Elektramanagement voor een maximaal rendement.

Met de Sunpark Overkapping zorgt u dat uw investering in duurzaamheid ook een resultaat oplevert om trots op te zijn.

 

 

1 Parkeeroverkappingen


Afhankelijk van uw wensen biedt de Sunpark Overkapping meerdere toepassingsmogelijkheden. Parkeeroverkappingen en gebruiksruimtes hebben andere behoeften dan productiekassen en schaduwhallen. Door de juiste combinatie van de zonnepanelen en de onderbouw kan de overkapping op uw wensen worden afgestemd.Bij parkeeroverkappingen is het gewenst om een grote vrije ruimte te ontwerpen. Om de ruimte optimaal te benutten voor parkeerplaatsen heeft Robisol een tralie van 16 meter ontworpen met een vakmaat van 5 meter. Zo kan tweezijdig haaks worden geparkeerd met een middenpad van 6 meter. Een standaard parkeervak voor haaksparkeren is namelijk 5 meter lang en 2,4 à 2,5 meter breed. Met een ruimte van 5 bij 16 meter tussen de kolommen heeft u voldoende ruimte voor 4 parkeervakken en het middenpad, zodat de kolom in de uiterste hoek van een parkeervak komt te staan. De kolommen vormen zodoende geen beperking bij het inrijden, wegrijden of bij het openen van de deuren.

Iedere onderbouw heeft de mogelijkheid om op maat te worden uitgewerkt. Bij parkeerplaatsen komt het vaak voor dat u aan het einde van een rij een doorrijstraat wordt voorzien. De standaard vak-afmeting wordt dan vaak verlengt met een extra onderslagtralie.

Op een tralie van 16 meter is het gebruikelijk om te kiezen voor 4 kappen van 4 meter of voor 5 kappen van 3,2 meter.

 

2 Gebruiksruimtes

Voor buitenterreinen zoals logistieke ruimtes, een buitenafdeling, een entrée of een fietsenstalling is het vaak fraai om de zadeldaken naar de zichtzijde van de overkapping te oriënteren. De onderbouw met efficiënt materiaalverbruik bestaat uit een richting met een lange kolomafstand en een richting met een korte kolomafstand. Omdat u bij gebruiksruimtes vaak een grote vrije ruimte wilt achter de eerste zichtzijde, heeft Robisol haar standaard ontwerpen voor gebruiksruimtes voorzien van een tralie onder de goot. Dit is een efficiënte manier van bouwen die uiteraard ook bij parkeeroverkappingen en teeltruimte kan worden toegepast.Bij de keuze voor een tralie onder de goot is de kapmaat van 3,2 meter of 4 meter relevant, omdat het gebruikelijk is om een kolom onder de goot te plaatsten. Evenals in bovenstaand ontwerp kan eventueel een extra tralie worden geplaatst om één of meerdere gotenrijen over te slaan. De lengte van de overspanning wordt op basis van uw wensen vastgesteld. In het standaard ontwerp van Robisol gaan we uit van een traliemaat van 8 meter, omdat u op deze wijze zeer efficiënt uitkomt in uw materiaalverbruik.  

 

3 Teeltruimtes

Voor het telen van gewassen is licht natuurlijk het allerbelangrijkste. Bij de productie van tomaten, paprika’s en andere groentes wordt het licht optimaal benut en is het in Nederland niet logisch om zonnepanelen boven de gewassen te plaatsen. Er zijn echter gewassen die minder licht nodig hebben of waarbij een extra bescherming tegen weersinvloeden gewenst is. Hierbij kan worden gedacht aan perkgoed, sierteelten of (zacht)fruit waarbij bescherming tegen wind, regen, hagel en sneeuw gewenst is.  In bovenstaand voorbeeld is gekozen voor het DM380G1 paneel. De cellen liggen hierbij een centimeter uit elkaar voor een verhoogde lichttransmissie bij een 4 meter kap. Voor nog meer lichttransmissie kiest u voor het DM195G1 paneel. De cellen liggen daarbij 7 cm uit elkaar voor een extra hoge lichttransmissie in een 3,2 meter kap. De minder licht intensieve gewassen gedijen over het algemeen goed onder dergelijke zonnepanelen omdat de zonnepanelen zorgen voor diffuus licht.

Ons standaard ontwerp voor teeltruimtes is gebaseerd op een 3,2 meter kap met 6,4 meter tralie en 4 meter vak. Hier zijn veel varianten op mogelijk voor zowel de 3,2 als 4 meter kap. Voor nieuwe kassen zullen we altijd ook kijken naar de optie om de tralie onder de goot te plaatsen. Bij het ontwerpen van een kas met het Sunpark systeem worden geen luchtramen toegepast. Voor het koelen van de zonnepanelen zijn reeds ventilatieopeningen voorzien in de nok en bij de goot. Dit houdt in dat luchtverversing, ontvochtiging en isolatie moet worden gereguleerd met schermdoeken en/of luchtbehandelingskasten. Met een enkel of dubbel transparant schermdoek functioneert de ruimte onder het dek als tussenklimaat dat kan worden gebruikt voor het verversen en ontvochtigen van uw teeltruimte. Een dubbel scherm heeft het voordeel van isolatie en voorkomt kouval. Om het microklimaat verder te perfectioneren kunnen luchtbehandelingskasten worden geplaatst die de koude en veelal droge lucht boven het scherm vermengen met de warme vochtige lucht in de teeltruimte. Op deze wijze krijgt u een goede luchtcirculatie met de juiste luchtvochtigheid voor een optimaal teeltklimaat.

Bent u geïnteresseerd om een Sunpark Overkapping te realiseren. Bekijk dan onderstaande brochure voor extra details en toelichting:

Direct contact

Wilt u met ons kennismaken?
Bel 010 223 59 53 of maak gebruik van het contactformulier